ACTA: anti piraterij-verdrag

In diverse Europese steden zijn zaterdag 14 februari 2012, activisten de straat opgegaan om te protesteren tegen het omstreden ACTA-verdrag. In Amsterdam ging het om ongeveer 200 man.

Om helderheid te verkrijgen wat het ACTA-verdrag inhoud schrijf ik dit blog.

Sinds 2008 is er wereldwijd onderhandeld over het ACTA-verdrag.

Het Anti Counterfeiting Trade Agreement is een handelsovereenkomst om namaak te bestrijden en het beter beschermen van het intellectueel eigendom te bevorderen. Voorstanders zien in het verdrag een belangrijk instrument voor de strijd tegen namaak van merkartikelen, het downloaden van auteursrechtelijk beschermd digitaal materiaal en piraterij.

Het ACTA-verdrag heeft drie kerngebieden:

1. Internationale samenwerking op het gebied van de handhaving;
2. Uitwisseling van succesvolle methodes;
3. Juridische samenwerking en informatie uitwisseling om piraterij tegen te gaan.

Tegenstanders voeren aan dat het verdrag vergaande maatregelen mogelijk maakt ter bestrijding van digitale piraterij. Het zogenaamde ‘Tree strikes policy’ houd in dat men van internet afgesloten wordt als men 3 maal betrapt wordt op illegaal downloaden. Verder wordt er een grote verantwoording gelegd bij de ISP (internet service providers) omdat zij de afsluiting moeten uitvoeren en actief content moeten filteren op blokkeren. Dit blokkeren is door stichting Brein via een rechtszaak al afgedwongen bij XS4ALL om de website van The Pirate Bay te blokkeren.

De onderhandelingen hebben achter gesloten deuren plaatsgevonden waardoor lokale parlementen geen controle hebben kunnen uitvoeren over de inhoud van het verdrag. Volgens Amnesty International is het ACTA-verdrag een ‘Doos van Pandora’ voor potentiele schending van mensenrechten. Vooral het feit dat het verdrag door nog nader te bepalen  derde partij gehandhaafd wordt en dus buiten de tussenkomst van een rechter sancties kunnen worden opgelegd aan bijvoorbeeld ISP is Amnesty International een doorn in het oog.

In oktober 2011 hebben 8 landen het verdrag ondertekend: VS, Japan,Canada, Marokko, Zuid Korea, Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland.
Duitsland, Polen en Tsjechië zetten vooralsnog geen handtekening onder dit verdrag. Volgends de Nederlandse regering gaat dit verdrag niet verder dan de huidige Nederlandse wetgeving en deze hoeft dus ten gevolge van het ACTA-verdrag niet aangepast te worden.

0 Responses to “ACTA: anti piraterij-verdrag”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Adres

Bijsterveld informatiemanagement
Kennedystraat 7
6566DX Millingen aan de Rijn
info@bijsterveld.im
+31 (0)6 55174673

%d bloggers liken dit: